Kuivanapitolämmityksellä kesämökki talvehtii halvemmalla

kesamokki

 

Noin viidenneksessä kesämökeistä pidetään talvella peruslämpöä eli noin 5–7 asteen lämpötilaa. Peruslämmöllä yritetään suojella mökkiä kosteudelta, kodinkoneita kylmän rasitukselta sekä vesiputkia rikkoutumiselta. Peruslämpö on kuitenkin mökillä todella kallis ja sähköä kuluttava ratkaisu.

Kesäiset lämpötilat vielä vain jatkuvat, mutta nyt olisi hyvä hetki mietti mökin talvehtimista. Enemmistö kesämökeistä on talvisin kokonaan kylmillään, ellei niitä käytetä, mutta noin 20 prosenttia mökkien omistajista pitää siellä jonkinlaista lämpöä yllä. Mökit ovat usein hatarammin eristettyjä, joten niiden lämmityskulut voivat tehdä isonkin loven omistajansa lompakkoon. Kuinka säästää mökin lämmityskuluissa ja energiassa?

Peruslämmityksessä mökin sisälämpötila pyritään pitämään muutamassa plusasteessa. Lämmitys aloitetaan tyypillisesti myöhään syksyllä, kun lämpötilat alkavat lähestyä nollaa. Kuivanapitolämmitys tarkoittaa, että mökin sisällä on aina 3–5 astetta lämpimämpää kuin ulkona. Talvella se voi tarkoittaa siis myös kovia pakkasiakin.

Kuivanapitolämmitys riittäisi usein pitämään kosteuden loitolla

Kummassakin lämmitystavassa on sama idea: suojata mökkiä kosteudelta ja siten homeelta. Kosteus pyrkii aina lämpimästä kohti kylmempää, joten jos mökin sisällä on lämpimämpää kuin ulkona, sinne ei kerry kosteutta.

On selvää, että kuivanapitolämmitys tulee halvemmaksi kuin peruslämpö, koska lämmityksen ei tarvitse pauhata paukkupakkasilla täysiä pitääkseen lämpötila plussalla. Siirtymällä mökilläsi kuivanapitolämmitykseen voit säästää sähkölaskussa satoja euroja. Ilmankosteus pysyy riittävän alhaisena myös kuivanapitolämmityksessä eikä hometta pitäisi päästä syntymään.

 patteri

Kuivanapitolämmitys on hyvä aloittaa jo syksyllä, kun lämpötilat putoavat alle 15 asteen. Jo silloin kosteutta alkaa kertyä mökkiin. Peruslämmitys tyypillisesti aloitetaan myöhemmin, joten kuivanapitolämmityksellä suojaat mökkiä jopa paremmin.

Kuivanapitolämmityksen voi hoitaa helpoimmillaan parilla edullisella sähköpatterilla. Jos mökissä on kaksi kerrosta, kannattaa kussakin kerroksessa olla oma patteri, jotta lämpö jakautuu tasaisemmin.

Älykäs ja automaattinen teknologia lämmitystä ohjaamaan

Vaivattomin ratkaisu mökin lämmityksen hoitamiseen on sähkölämmityksen älykäs ohjaaminen. Esimerkiksi CleBox®-järjestelmällä voit etänä säätää mökin haluttua lämpötilaa. CleBox® pitää kiinteistön lämpötilan tasaisena seuraamalla muun muassa sääennusteita. Samalla se hyödyntää automaattisesti pörssisähkön halvimmat tunnit. Kun keväällä suunnittelet paluuta mökille, voit puhelimen tai netin kautta säätää mökin lämmitystä isommalle. Voit myös seurata lämpötilojen kehitystä mökillä helposti kotisohvalta.

Muista, että vesiputket tulee tyhjentää ennen talvea, jotteivat ne pääse rikkoutumaan jäätyessään. Peruslämpö on varmempi lämmitystapa, jos mökillä on vesijohdot, mutta aina peruslämpökään ei suojaa putkia rikkoutumiselta.

Mietitkö parasta lämmitysmuotoa kesämökille? Kysy meiltä, sisäasennuspäällikkömme Pasi Kinnunen auttaa!
Yhteystietomme löytyvät helposti täältä.


Radiki LOGO white 220px

© Keuruun Energia 2020. All Rights Reserved. Site by Aidia.