Kuinka aurinkopaneelit pidetään puhtaina?

Aurinkopaneeleita ja keltalehtisiä puita

 

Syksy tuo muassaan ruskan ja tippuvat lehdet, talvi peittää maan ja katot lumivaippaan... Entäs ne aurinkopaneelit?

Jotta aurinkopaneelit tuottaisivat mahdollisimman paljon sähköä, tulisi niiden olla varjostamattomat ja puhtaat isommista roskista. Kuinka aurinkopaneelit pidetään puhtaana eri vuodenaikoina?

Aurinkopaneelien puhdistustarve riippuu sijainnista ja asennuskulmasta. Yleensä pystyyn tai kaltevasti asennettuja aurinkopaneeleita ei tarvitse puhdistaa, vaan painovoimaa hoitaa asian. Talvella lumipeite on kuitenkin mahdollinen, ja muulloinkin niiden puhtaus kannattaa tarkastaa, jos huomaa esimerkiksi notkahduksen sähkön tuotannossa. Esimerkiksi lähellä olevat puut tai poikkeuksellisen runsas puunpoltto voivat aiheuttaa paneelien likaantumista niin, että se vaikuttaa sähköntuotantoonkin.

Huom! Noudata aina varovaisuutta, kun kiipeät korkealle puhdistamaan aurinkopaneeleita! Tarvittaessa tehtävään voi palkata ammattilaisen. Älä myöskään kapua katolle turhan usein, ellet ole varma, että paneelit ovat todella puhdistuksen tarpeessa.


Talvi tuo isoimmat haasteet

Aurinko paistaa talvellakin, vaikkakin lyhyemmän aikaa ja matalammalta. Aurinkopaneelit tuottavat sähköä myös päivänvalosta eivätkä pelkästä aurinkopaisteesta. Päivänvalo ei kuitenkaan pääse lumikerroksen läpi. Jos sataa niin paljon lunta, että se peittää kaltevatkin aurinkopaneelit, kannattaa lumi poistaa, jos mielii saada kaiken energian talteen.


Huomioi tämä, kun puhdistat aurinkopaneelia lumesta:

  • Poista lumi mieluiten pehmeällä harjalla. Varo naarmuttamasta pintaa! Aurinkopaneelit eivät helposti mene rikki, mutta pinnan vauriot voivat vaikuttaa niiden tuotantokykyyn.
  • Älä käytä teräs- tai rautalapiota! Jos lumipeite on kovaa, ei sitä kannata poistaa väkivalloin.
  • Älä raappaa tai raavi jäätä aurinkopaneelin pinnasta. Kevätaurinko sulattaa sen kyllä aikanaan.

On myös tavallista antaa aurinkopaneelien talvehtia lumen alla koko talven, ja se onkin suotavaa, jos niiden puhdistaminen vaikuttaa liian työläältä ja vaaralliselta.

Katolta kuvattuja aurinkopaneeleita ja nurmikkoa
Kesällä paneelien päällä on lähinnä pieniä roskia

Aurinkopaneelien päälle voi jäädä myös pieniä roskia. Jos lähellä on paljon puita, voi lehtiä, neulasia tai pieniä oksia kertyä paneeleille. Jos paneelit on asennettu pystyyn, roskat putoavat itsestään. Jos tuuli ja sade eivät vie roskia mennessään, voi niitä kevyesti harjata tai puhaltaa pois. Tasaiselle katolle asennetut aurinkopaneelit kannattaa käydä tasaisin väliajoin puhdistamassa, etenkin jos huomaa muutoksia sähköntuotannossa, vaikka sää on ollut samanlainen. Muutama koivunlehti ei haittaa, joten joka viikko katolla ei kannata ravata.

Joskus linnut voivat tehdä tarpeensa aurinkopaneelien päälle. Jos jätöksiä on huomattavan paljon, ne kannattaa hangata varovasti pois runsaalla vedellä ja pehmeällä liinalla. Aurinkopaneelien puhdistamiseen voi käyttää pesuainetta, kunhan se on hankaamatonta ja mietoa.

Älkää muuten käyttäkö sitä laitureilta ja terasseilta tuttua kikkaa, että laittaisitte paneeleille muovisen tekokäärmeen lintuja karkottamaan.


Vedellä huuhtelu auttaa moneen

Aurinkopaneelien pinnalle voi laskeutua keväisin siitepölyä. Lisäksi noki ja muut pienhiukkaset esimerkiksi savupiipusta tai runsaasta liikenteestä voivat alkaa kertyä paneelin päälle. Selvästi jonkinlaisen tomun peitossa olevat aurinkopaneelit on syytä puhdistaa. Jos sadevesi ei riitä huuhtomaan paneelien pintaa, voi aurinkopaneelit puhdistaa esimerkiksi kastelukannun ja pehmeän harjan avulla.

 

Lisätietoa aurinkopaneeleista löydät täältä!

Lue myös: Voiko aurinkopaneelien ylijäämäsähkön myydä sähköyhtiölle?