Kilpailuta aurinkopaneelit ennen ostopäätöstä

Aurinkopaneelien suosio jatkaa kasvuaan, ja etenkin kesäisin on monenlaisia paneelimyyjiä liikkeellä. Välillä kuulee, kuinka ovelta-ovelle-myyjät ovat huiputtaneet erityisesti vanhempia ihmisiä ylihinnoitelluilla aurinkopaneeleilla ja harhaanjohtavilla myyntipuheilla. Kotimyynnistä tehtyjen valitusten määrä on viime vuosina noussut. Siksi aurinkopaneelin ostajan kannattaa aina kilpailuttaa myyjät, jottei tule ostaneeksi ylihinnoiteltua aurinkosähköjärjestelmää.

sopimuksen kirjoittaminen

Joskus vastaan tulee vastustamattomalta vaikuttava tarjous tai erittäin vakuuttava myyjä, mutta aurinkopaneelien kaltainen iso investointi ja vuosikymmenien hankinta kannattaa kilpailuttaa. Aurinkopaneelien kilpailuttaminen varmistaa, että saat oikeankokoisen aurinkovoimalan oikeaan hintaan. Kun tarjouksia pyytää vähintään kolmelta, saa paremman kuvan markkinoiden hintatasosta ja siitä, minkälainen kokonaisuus omaan kiinteistöön parhaiten sopisi. Viime vuosina aurinkopaneelien hinta on jatkanut laskua, joten hinta voi elää vuosittain.

Jos joku erityisen sinnikäs kauppias on saanut kaupiteltua aurinkopaneelit, mutta ostos alkaa kaduttaa, niin muista, että tällaisilla ostoksilla on yleensä kahden viikon peruutusaika. Jo kauppaa tehdessä kannattaa erikseen varmistaa, onko ostos mahdollista peruuttaa ja millä ehdoilla.

Tarjoukset kannattaa aina pyytää esimerkiksi sähköpostiin tai perinteiseen postiin ja miettiä asiaa yön tai parin yli. Siitäkin huolimatta, vaikka myyjä vakuuttaisi, että olet menettämässä elämäsi tilaisuuden. Aurinkopaneelien käyttöikä on ainakin 25 vuotta, joten ostosta ehtii kyllä harkita ja tarjouksia vertailla.

Aurinkoenergian mitoitus täytyy tehdä huolella, jotta hyötysuhde on korkea, takaisinmaksuaika on mahdollisimman lyhyt etkä maksa turhasta. Kunnollista arviota ei voi heittää hatusta, joten siksi myyjäkään ei voi esittää luotettavaa tarjousta, jos ei ole tutustunut kohteeseen ja sen energiankulutukseen. Yleensä aurinkovoimalan mitoitus lasketaan kiinteistön keskikesän huippukulutuksen mukaan, jotta mahdollisimman vähän energiaa menisi haaskiin – yleensä siis valtakunnan verkkoon. Ylijäämäsähkö on mahdollista myydä sähköyhtiölle, mutta se ei yleensä ole taloudellisesti erityisen kannattavaa.

Kaikki ovelta ovelle -kauppiaat eivät tietenkään ole kieroja huijareita. Jos kuitenkin haluaa mielenrauhaa ja tukea myös ostopäätöksen jälkeen, kannattaa valita tunnettu toimija, jolla taatusti on referenssit ja luvat kunnossa.


Muistilista aurinkopaneelien kilpailuttamiseen

  • Ota selvää omasta sähkönkulutuksestasi eri kuukausina ja vuodenaikoina.
  • Vertaile ja tutustu etukäteen myyjiin ja siihen, minkä kokoinen aurinkovoimala kenties olisi sopiva sinulle ja kuinka paljon se suunnilleen voi maksaa.
  • Kysele myyjiltä, mikä ratkaisu olisi hänen mielestään teille paras. Se ei välttämättä ole se kallein, isoin ja hienoin. Monet yritykset antavat ilmaista neuvontaa.
  • Kilpailuta. Pyydä tarjoukset ainakin kolmelta eri myyjältä lähialueeltasi.
  • Varmista, mitä kaikkea tarjoukseen kuuluu (esim. asennus, telineet), mitkä ovat sopimuksen ehdot sekä esimerkiksi tuotteiden takuuajat. Näin voit vertailla paremmin.
  • Muista kotitalousvähennys hintoja vertaillessa!

 

Lue myös: Keuruun Sähkö asensi Varissaareen Keuruun Lämpövoimalle Keuruun suurimman aurinkovoimalan.