Myrskyn varalle
Muun muassa Pyry-, Janika-, Unto-, Sylvi- ja Hannu-myrsky koettelivat ankarasti niin sähköyhtiöitä kuin asiakkaitakin. Monet joutuivat toteamaan, etteivät olleet millään lailla varautuneet sähkön, tuon jokapäiväisen apulaisen, poissaoloon.
Sähkön saanti tuntuukin itsestäänselvyydeltä, koska suomalaisten sähköyhtiöiden toimitusvarmuus on kaiken kaikkiaan hyvällä tasolla. Luonnonvoimien edessä joutuu jokainen sähköyhtiö kuitenkin joskus nöyrtymään. Tämän vuoksi kannattaa ottaa huomioon sähkökatkoksen mahdollisuus.
Perushankinnoista iso apu
Jokaisen sähkönkäyttäjän olisi hyvä miettiä, mitä haittaa sähkökatkos voi juuri hänelle aiheuttaa ja varustautua sen mukaan. Joka kodista pitäisi löytyä ainakin
- taskulamppu
- kynttilöitä ja tulitikkuja
- paristokäyttöinen radio
- paristoja sekä radiota että taskulamppua varten
- varasulakkeita
- polttopuita, jos kotona on takka tai puu-uuni
Nämä pitäisi sijoittaa kotona niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä. Monissa kodin sähkölaitteissa on verkkovirran lisäksi paristovarmennus. Tarkista aika ajoin näiden laitteiden paristojen kunto.
Vikailmoituksen tekemistä varten on hyvä etukäteen tarkistaa, mistä oikea numero löytyy. Yleinen käytäntö on ilmoittaa numero sähkölaskussa. Ei ole pahitteeksi, että vikailmoitusnumero on tallennettu puhelimen muistiin tai on sijoitettu näkyvälle paikalle. Keuruun Energian päivystävän vikapalvelun numero on 020 7879 809.
Tietokoneiden häiriösuoja perustuu hyvään maadoitukseen, eli ne tulee aina kytkeä maadoitettuun pistorasiaan. Yritysten tietokonejärjestelmät suojataan yleensä katkeamattoman sähkönsyötön takaavalla UPS-laitteistolla (Uninterruptible Power System). Se syöttää järjestelmään sähköä lyhyiden katkosten ajan sekä suodattaa verkkojännitteestä häiriöitä pois.
Jos katkeamaton sähkönjakelu on välttämättömyys, on hankittava oma varasähköjärjestelmä. Esimerkiksi sairaaloissa on varavoimakoneet, joiden varassa ylläpidetään tärkeimpiä toimintoja katkoksen aikanakin. Maatiloilla kyseeseen voi tulla joko aggregaatti tai traktorikäyttöinen generaattori. Näitä käytettäessä on kiinnitettävä erityistä huomiota sähköturvallisuuteen.
Kun sähköä ei tule
Jos jokin yksittäinen sähkölaite lakkaa toimimasta, tarkista ensin, ettei itse laite ole rikki. Kokeile myös, onko vika kenties pistorasiassa kokeilemalla siihen jonkun toisen laitteen toimivuutta. Tämän jälkeen kannattaa tarkistaa, onko sulake palanut. Muista tarkistaa myös pääsulakkeet. Jos sähkölaitteen viallisuus on aiheuttanut varokkeen palamisen, voi laitteen huollattaa liikkeessä tai vaihtoehtoisesti poistaa se käytöstä.
Sulakkeen palaminen voi olla syynä koko kodin pimenemiseen. Jos varokkeen vaihtaminen ei auta, vika voi olla myös laajempi. Tarkista ennen jakeluyhtiöön soittamista, onko naapurillasi sähköt.
Jos sähkökatkos on laaja-alainen, tuhannet asiakkaat saattavat soittaa samaan aikaan sähköyhtiönsä vikapäivystykseen. Ei kannata hätääntyä, jos sähköyhtiösi numerot tuuttaavat jatkuvasti varattua. Sähköyhtiöiden valvomoissa seurataan sähköverkon syöttötilannetta vuorokauden ympäri ja käytönvalvontajärjestelmät saavat verkkovioista heti tiedon. Todennäköisesti sinunkin katkoksestasi ollaan jo tietoisia. Laajoista katkoksista ja niiden arvioidusta kestosta tiedotetaan yleensä paikallisradioissa sekä Keuruun Energian viestintäkanavissa (nettisivut, Facebook yms.).
Sähkölaitteet voi suosiolla katkoksen alettua laittaa pois päältä. Kun sähköt palautuvat, älä kytke kaikkia laitteita yhtä aikaa takaisin verkkoon. Äkillinen kuormituspiikki saattaa katkaista sähköt uudestaan. Esimerkiksi lämpöpatterit on hyvä laittaa päälle yksi kerrallaan ja pitää pieni tauko aina välissä. Sähkösaunan kiuaskin on erittäin suuri yksittäinen kuormittaja.
Väännä pesukoneiden hanat varmuuden vuoksi kiinni. Jos asut kunnan yleisen vesijohtoverkoston piirissä, älä hamstraa vettä. Suomessa käytetty yläsäiliöjärjestelmä takaa riittävän vedenpaineen normaalikäytössä useiksi tunneiksi. Jos sinulla on oma porakaivo, sähkökatko estää veden pumppaamisen ja vettä ei näin ollen tule.
Muista sähköturvallisuus
Jos tiedossasi on jokin akuutti vaaratilanne, soita hälytyskeskukseen. Älä missään nimessä mene omin päin esimerkiksi sahaamaan sähköjohdolle kaatunutta puuta. Sähköturvallisuuden kanssa ei kannata leikkiä, vaan järkevintä on aina odottaa ammattiapua paikalle.
Jos kotona olevat sähkölaitteet toimivat oudosti tai valot palavat normaalista poiketen, saattaa syynä olla niin sanotun nollajohtimen katkeaminen. Tästä aiheutuva kolmivaihejännite jakautuu epätasaisesti niin, että joihinkin laitteisiin tulee yli- ja joihinkin alijännitettä, mikä saattaa vaurioittaa kodin laitteistoa.
Nollajohtimen katkeamisella voi olla myös vakavampia vaikutuksia. Iäkkäämmissä taloissa suko-pistorasioiden maadoitusliuskat on kytketty nollajohtimiin. Jos nollavika on talon sisällä, maadoitus ei enää toimi ja sähkövirta joutuu etsimään vaihtoehtoisen reitin. Pistorasioihin kytketyt metallikuoriset sähkölaitteet ovat sähkövirralle otollinen kohde, ja laite muuttuu jännitteiseksi. Tämä voi aiheuttaa tulipalo- tai pahimmillaan hengenvaaran. Mikäli epäilet nollavikaa, irrota sähkölaite verkosta ja ota heti yhteys sähköyhtiöösi.
Katkoksen pitkittyessä
Jos myrskysään on ennustettu kestävän päiviä tai jos tuhot ovat laajat, ei ole liioiteltua varautua pitkään katkokseen. Eri vuodenaikoina ongelmat ovat luonnollisesti eri tyyppisiä. Talvisaikaan lämmön säilyttäminen asunnossa on tärkeää. Pidä käytössä mahdollisimman vähän huoneita. Väliovia kannattaa pitää kiinni ja välttää ulko-oven turhaa availua. Jos lämmität puulla, muista käsitellä tulta varoen. Kesällä ruoan säilyminen voi muodostua ennen pitkää ongelmaksi. Jos jääkaappi ja pakastin ovat hyvin eristettyjä, ne säilyttävät kylmän jopa useita vuorokausia. Niiden ovien turhaa aukomista kannattaa kuitenkin välttää.
Vaikka sähkönjakeluyhtiöt panostavat sähkökatkosten ennaltaehkäisemiseen, niiltä ei voi koskaan kokonaan välttyä. Kun sähkönjakelu jostain syystä keskeytyy, ponnistelut verkoston korjaamiseksi alkavat välittömästi. Voit luottaa siihen, että yhtiösi tekee parhaansa, jotta saisit sähkösi mahdollisimman pian takaisin. Keuruun Energialla myös paikallinen tuntemus on korkealla, joten huolto osataan suunnata välittömästi oikeaan paikkaan.
Yhtiösi kiittää ymmärtäväisyydestä ja kärsivällisyydestä!
Entä jos ukkostaa?
Salaman iskua taloon ei voi estää, mutta sen vaikutus voidaan neutraloida johdattamalla ukkosenjohdattimen avulla salaman sähkövirta maahan. ”Salamasiepparista”, televisioantennista tai savupiippuun varta vasten kiinnitetystä metallipiikistä, viedään johtimet räystäitä ja nurkkia pitkin maahan. Talon ympäri kaivettavalla rengasmaisella johtimella voidaan estää talon lähelle iskevän salaman virran johtuminen talon alle.
Sisällä suoraa salamaniskua huomattavasti suurempi vaara on epäsuora isku, eli varsinaisen iskun aiheuttama ylijännite. Se voi aiheuttaa helposti vikoja sähkölaitteisiin, mutta myös henkilövahinkoriskien takia kannattaa ukonilmalla olla kotonakin varovainen.
Ylijännitepiikkien vuoksi kannattaa sähkölaitteet ukkosilmalla ottaa pois seinästä. Muista myös tele- ja antennikaapelit. Rakennuksen hyvän maadoittamisen lisäksi jännitepiikkejä vastaan voi suojautua ylijännitesuojin.
Sulje ikkunat ja ovet tai pysyttele pois niiden läheisyydestä. Karta myös vesilämpöpattereita, koska ne ovat ukkoselle hyviä maadoituskohteita. Jos ukkonen iskee taloon, se valitsee kohteekseen korkeimman kohdan eli yleensä savupiipun. Sen sisältämä noki johtaa sähköä, joten vältä myös tulisijojen läheisyyttä.
Jos salamointi yltyy todella hurjaksi, turvallisin paikka on auto. Salaman iskiessä autoon purkautuu jännite metallikoria pitkin renkaisiin ja siitä edelleen maahan.