Mitä kaikkea on hyödyllistä tietää sähkösopimuksista, niiden tekemisestä ja keskinäisistä eroista? Entä mikä ero onkaan sähkön myynnillä ja siirrolla? Kokoamaltamme listalta löydät vastauksia yleisimpiin aihepiiriä koskeviin kysymyksiin!

Sähkönmyynti ja -siirto

Sähkönmyyntisopimus tehdään valitun sähkönmyyjän, kuten esimerkiksi Keuruun Energian, ja asiakkaan välillä. Myyjä siis myy asiakkaalle sähköenergiaa, ja sähkönmyyntisopimuksella sovitaan sen hinnasta ja muista ehdoista.

Sähkönmyynti tarkoittaa, että sähköyhtiö myy sähköenergiaa asiakkaidensa käytettäväksi. Sähköenergian kulutuslaskulla maksetaan siis käytetystä sähköenergiasta (kWh) sähkönmyyjän kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti.

Sähkönsiirto puolestaan on sähkönmyynnistä erillinen prosessi, ja tarkoittaa sähköenergian siirtämistä jakeluverkkoja pitkin asiakkaiden käytettäväksi. Siirtolaskulla maksetaan siis energian teknisestä jakelusta.

Asiakas voi ostaa kuluttamansa sähköenergian miltä tahansa Suomessa toimivalta sähköyhtiöltä, mutta siirrosta vastaa aina paikallinen verkkoyhtiö, jonka vastuulla alueen verkkojen ylläpito on. Esimerkiksi Keuruun alueella me Keuruun Energialla vastaamme aina sähkön siirrosta riippumatta siitä, minkä yhtiön kanssa asiakas on sähkönmyyntisopimuksensa tehnyt.

Myynti- ja siirtolaskun perivät yhtiöt ovat pääsääntöisesti erillisiä toimijoita ja laskuttavat siten erikseen. Esimerkiksi Keuruun alueella on kuitenkin mahdollista, että paikallisena sähköverkkoyhtiönä laskutamme sekä sähkön siirron että myynnin yhdellä ja samalla laskulla. Asiakkaalla voi siis olla sekä myynti- että siirtosopimus Keuruun Energialla.

Tieto minkä tahansa yhtiön kanssa solmitusta sähkönmyyntisopimuksesta menee automaattisesti aina myös paikalliselle verkkoyhtiölle – asiakkaan ei siis itse tarvitse tehdä sähkönsiirtoa koskevaa sopimusta, vaan se tehdään hänen puolestaan sähkönmyyntisopimuksen yhteydessä.

Sähkön kokonaishinta muodostuu sähköenergian hinnasta, sähkönsiirrosta ja veroista: sähkövero peritään sähkönsiirtolaskun yhteydessä, arvonlisävero puolestaan sisältyy sekä siirto- että myyntilaskuihin.

Sähköenergian myyntilaskulla maksetaan käytetystä sähköenergiasta sähkönmyyjän kanssa solmitun sopimuksen mukaisesti. Sähkönmyyntilaskusi loppusummaan vaikuttaa kuluttamasi sähköenergian määrä, ja se laskutetaan tavallisimmin sentteinä per kilowattitunti. Sähköenergian hintaan markkinoilla puolestaan vaikuttavat esimerkiksi vuodenaika, tukkumarkkinan hinta (markkinatilanne) ja myyntikustannukset – näiden perusteella sähköyhtiö määrittelee myymälleen sähkölle hinnan.

Sähkönsiirron hinta puolestaan riippuu verkkoyhtiöstä, jonka alueella asut, eikä siihen siten voi itse vaikuttaa. Hinta koostuu perusmaksusta ja kulutuksen perusteella laskutettavasta siirtomaksusta. Sähkönsiirtomaksuilla katetaan mm. sähköverkon ylläpitoon, uusimiseen ja valvontaan liittyviä kuluja. Siirtohintoja valvoo Energiavirasto.

Sähkösopimukset

Sähkösopimuksia on saatavilla kahdessa pääkategoriassa. Ne voivat olla joko määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia. Keskeinen ero näiden kahden välillä on niiden kesto ja sitovuus.

Määräaikainen sopimus on voimassa eli sitoo paitsi myyjää, myös ostajaa, ennalta määritellyn ajan – maksimissaan kaksi vuotta. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus puolestaan on nimensä mukaisesti voimassa siihen asti, kunnes se irtisanotaan. Sillä siis ei ole ennalta määriteltyä kestoa. Toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen asiakas voi irtisanoa milloin tahansa, kuitenkin aina 14 vuorokauden irtisanomisajalla.

Määräaikaisella sopimuksella hinnat ovat kiinteät, eli ne eivät muutu sopimuskauden aikana. Toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella hintaa puolestaan voidaan muuttaa sähkömarkkinalain ja sopimusehtojen puitteissa. Asiakkaan tulee saada tieto hintojen muutoksesta aina 30 vuorokautta etukäteen.

Uusi sähkösopimus on suositeltavaa tehdä vähintään 14 vuorokautta ennen sen haluttua aloitusajankohtaa. Kytkentämaksujen välttämiseksi on suositeltavaa tehdä sopimus hyvissä ajoin! Kiireellisissä tapauksissa suosittelemme lisäksi olemaan yhteydessä asiakaspalveluumme.

Uusi sähkösopimus tehdään usein muuton yhteydessä, tai kun määräaikainen sopimus päättyy. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus on aina irtisanottava, mikäli osoitteesi vaihtuu; samaan osoitteeseen uutta sopimusta tehdessä katkeaa vanha sopimus puolestaan automaattisesti (mikäli se on toistaiseksi voimassa oleva). Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen irtisanomisaika on 14 vuorokautta.

Sähkösopimuksen teko onnistuu helposti verkossa täyttämällä tiedot lomakkeelle. Vaihtoehtoisesti voit soittaa asiakaspalveluumme ja tehdä sähkösopimuksen puhelimitse. Asiakaspalvelumme auttaa epäselvissä ja kiireellisissä tapauksissa!

Sähkösopimusta tehdessä on tärkeää varmistaa, että se tehdään oikeaan osoitteeseen. Sähkösopimuksen voi lähtökohtaisesti tehdä vain omiin nimiinsä, mutta valtuutuksella eli valtakirjalla voi joissain tapauksissa hoitaa myös toisen sopimus- ja laskutusasioita.

Ilmoitus sähkönmyyntisopimuksen päättämisestä tulee aina tehdä yhtiölle, jonka kanssa myyntisopimus on voimassa. Tässä tapauksessa sähkö siirretään Keuruun Energian sähkönsiirtoverkon kautta, mutta käyttämästäsi sähköenergiasta laskuttaa ulkopuolinen myyjä. Jos siis haluat tehdä uuden sähkönmyyntisopimuksen esimerkiksi Keuruun Energian kanssa, olethan ensin yhteydessä nykyiseen yhtiöösi tarkistaaksesi voimassa olevan sopimuksen tyypin.

Huomaathan myös, että sähkösopimukset Suomessa ovat käyttöpaikkakohtaisia. Mikäli siis sähkönmyyntisopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva, katkeaa se automaattisesti, kun teet uuden sopimuksen samaan osoitteeseen. Jos taas muutat uuteen osoitteeseen, muistathan irtisanoa vanhan osoitteen sähkösopimuksen sen yhtiön kautta, jonka kanssa sopimus on tehty.

Määräaikaista sopimusta ei voi purkaa ennen määräaikaa, ellei kyseessä ole muutto asunnosta toiseen. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen purkamisessa pätee 14 vuorokauden irtisanomisaika.

Sähkönmyyntituotteet

Eri vaihtoehtoja vertaillessa kannattaa pohtia omaa sähkönkulutustaan: sen määrää, ajankohtia sekä käyttöpaikkaa. Mikäli sähkönkäyttöä esimerkiksi on mahdollista ajoittaa eri vuorokaudenajoille, voi pörssisähkö olla hyvä vaihtoehto. Kiinteähintainen sopimus puolestaan tarkoittaa samaa hintaa vuorokauden- ja vuodenajasta riippumatta, ja voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli sähkönkäyttöä ei ole mahdollista jakaa eri ajankohtiin ja kaipaa asumiskuluihin varmuutta.

Käyttöpaikka voi teknisesti vaikuttaa valittavaan tuotteeseen: kaikkiin kohteisiin ei esimerkiksi ole asennettu mittaria, jolla voitaisiin mitata erikseen yö- ja päiväajan sähkönkulutusta. Tällöin ainoa vaihtoehto on sähkötuote, joka mittaa kulutusta yksiaikamittauksella (esimerkiksi yleis- tai pörssisähkö). Epäselvissä tilanteissa mittarin tyyppi on siis hyvä selvittää.

Asumismuoto vaikuttaa valittavaan sähkösopimustyyppiin. Esimerkiksi kerrostaloasujan ei pääsääntöisesti tarvitse huolehtia lämmityskuluista, sillä suuri osa kerrostaloista kuuluu kaukolämpöverkkoon. Tällöin myös sähkönkulutus on pienempää, ja huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi alhaisempaan perusmaksuun. Sitä vastoin esimerkiksi omakotitalo voi lämmetä sähköllä, ja tällöin kilowattitunnin hinta voi merkitä perusmaksua enemmän.

Sähkösopimuksen valinnassa on mahdollista myös valita ekologisesti. Osa kuluttajista kokee tärkeäksi, että valittu sähkösopimus on vihreä eli tuotettu sähkö on peräisin uusiutuvista energialähteistä. Esimerkiksi meillä Keuruun Energialla kuluttajan on mahdollista valita tuulivoimalla tuotettua sähköä.

Eri yhtiöt voivat tarjota erilaisia tuotteita – sähkönmyyjän valinta ei ole paikkakuntariippuvainen, ja sähkön voi ostaa miltä tahansa Suomessa toimivalta sähköyhtiöltä. Sen sijaan sähkönsiirto on aluekohtainen, sillä kullakin alueella on vain yksi verkonhaltija. Sähkönsiirtoa ei siis voi kilpailuttaa.

Kausisähkö

Kausisähkössä on kaksi hintaa. Ajalla 1.11.–31.3. ma–la klo 07–22 on voimassa talviarkipäivähinta ja kaikkina muina aikoina edullisempi hinta. Kausisähkö sopii parhaiten asiakkaille, joilla on varaava sähkölämmitys ja/tai maatalouskäyttöä.

Markkinasähkö (pörssisähkö)

Markkinasähkösopimuksella maksat sähköstä aina ajantasaisen markkinahinnan mukaan. Sähkön pörssikurssi päivittyy kerran tunnissa. Voit seurata hintoja suorana netistä ja säätää sähkönkäyttöäsi tilanteen mukaan.

Yösähkö

Kaksi eri hintaa sähkölle: päivä ja yö. Yöajan edullisempi maksu on käytössä kaikkina päivinä klo 22–07 välisen ajan. Yösähkötuote on tarkoitettu pääasiassa kohteisiin, joissa on suora sähkölämmitys.

Yleissähkö

Yleissähkössä hinta on sama yöllä ja päivällä. Yleissähkö sopii asiakkaille, joiden sähkönkäyttö on vähäistä tai ajoittuu pääosin päiväajalle. Sopivia kohteita ovat esim. kerros- ja rivitaloasunnot ja öljylämmitteiset omakotitalot.

Varissaari™ lähisähkö

Varissaaren lähisähkö tuotetaan paikallisesti Varissaaren voimalassamme. Myymme Varissaaren lähisähköä vain omalle jakelualueellemme. Tämä sopimus on määräaikainen.

Tuulisähkö

Sähkösopimukset ovat saatavissa myös kokonaan tuulisähköllä tuotettuna. Tällöin sähkösopimuksen normaaliin hintaan lisätään lisämaksu tuulisähköstä (ks. Hinnasto)

Kaikkiin tarjoamiimme sähkötuotteisiin voit tutustua tarkemmin kyseisellä sivulla.

E-lasku

E-lasku on digitaalinen versio perinteisestä paperilaskusta ja sisältää siis täysin samat tiedot kuin paperinen lasku. Ekologinen e-lasku tulee verkkopankkiin näkyviin hyvissä ajoin ennen eräpäivää, ja useimmissa pankeissa voit myös tilata ilmoituksen saapuneesta e-laskusta.

Talouden seurantaa helpottaa, kun kaikki e-laskut löytyvät kätevästi samasta paikasta verkkopankistasi. Näin laskuja on myös helppo hallita eivätkä ne huku muun postin joukkoon. E-lasku takaa myös turvallisuutesi: tietosi jäävät niille talteen, eikä paperisten laskujen asianmukaisesta hävittämisestä tarvitse huolehtia.

Maksaminen e-laskulla on vaivattomampaa, sillä tili- ja viitenumerot tulevat maksusuoritukseen automaattisesti – sinun ei tarvitse huolehtia näppäilyvirheistä. Halutessasi voit valita e-laskulle myös automaattisen veloituksen tililtäsi.

Ohjeet e-laskuun siirtymiseen löydät omasta verkkopankistasi. Siirtymiseen tarvittavat tiedot löytyvät puolestaan jokaiselta laskulta.

Categories: Tietopankki /