Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 muutti koko energia-alaa maailmanlaajuisesti. Kohdistetut pakotteet ja vastapakotteet ovat vaikuttaneet energiaraaka-aineiden saatavuuteen sekä hintaan. Tulevana talvena Euroopassa joudutaan rajoittamaan kaasun käyttöä, mikä johtaa siihen, että esimerkiksi Saksassa käynnistetään jopa vanhoja hiilivoimaloita. Lisäksi ydinvoimalaitosten alasajon aikataulua todennäköisesti pidennetään. Suomessa pakotteet ja vastapakotteet kohdistuvat pääasiassa kaasun, sähkön ja puupolttoaineiden tuontiin Venäjältä.

Vaikutukset ovat laajoja Pohjoismaissa ja Suomessa. Niukkuus ja tuotantomuodot nostavat sähkönhintoja erittäin nopealla tahdilla, eikä nousu kosketa ainoastaan vuotta 2023. Jo reilussa vuodessa sähkön kuluttajahinnat ovat pörssihintojen kohotessa nousseet viisinkertaisiksi. Myös metallien, öljypohjaisten raaka-aineiden sekä komponenttien hinnat ovat huomattavassa nousussa. Inflaatio on tällä hetkellä noin 8 %, ja voi vain kuvitella, millainen seuraava palkkakierros tulee olemaan.

Näiden kaikkien lisäksi myös lämmöntuotannon kustannukset ovat edellä mainittujen syitten takia nopeassa kasvussa. Polttoöljyn ja dieselin hinnat vaikuttavat kiinteiden polttoaineiden tuotantoon ja logistiikkaan. Turpeen nopea alasajo sekä Venäjän tuonnin loppuminen ovat johtaneet puupolttoaineiden kysynnän kasvuun. Sen vuoksi lämpö- ja voimalaitoksilla vallitsee kiinteiden polttoaineiden hankintariski, jossa polttoaineiden saatavuus on todellakin vaarantunut. Turvetuotannon kiihdytetty alasajo on hyvä esimerkki poliittisen riskin laukeamisesta. Tuotantopinta-alaa on riittävästi, mutta tuotannon yrittäjäketjut ovat rikki. Osa tuottajista on jopa romuttanut tuotantokoneensa saadakseen romutuspalkkion, vaikka Suomi olisi saavuttanut vuoden 2030 päästötavoitteensa päästökaupallakin etuajassa.

Emme Keuruun Energialla voi välttyä näiltä vaikutuksilta. Joudumme tarkastelemaan sähköenergian hinnoittelua vielä uudestaan loppuvuonna. Kaukolämpömme hinta on ollut laskeva jo seitsemän vuoden ajan, mutta ensi vuodelle joudumme kuitenkin harkitsemaan korotusta, sillä polttoaineiden hinnat ovat nousseet jopa 20-30 %. Uusille verkkoalueemme asiakkaille tarjoamme vain toistaiseksi voimassaolevia kvartaalihinnoitteisia sopimuksia, ja verkkoalueemme ulkopuolelle emme tee sopimuksia lainkaan. Lisäksi säävarman verkon rakentamisen kustannukset nousevat ja myös niiden osalta hinnanmuutokset ovat välttämättömiä.

Toimitusvarmuutemme kaukolämmön ja sähkönsiirron osalta säilyy kuitenkin erinomaisen hyvänä tulevana talvena. Sähkön niukkuus tulevana talvena riippuu pitkälti kotimaisen sähköntuotannon käytettävyydestä sekä eri maiden välisten siirtoyhteyksien toimivuudesta. Jokainen lämmön ja sähkön käyttäjä voi kuitenkin edistää tilannetta asumismukavuudesta tinkimättä: esimerkiksi laskemalla huoneistojen lämpötiloja sekä vähentämällä lämpimän veden kulutusta voi vaikuttaa kulutukseen ja kustannuksiin.

Toimitusjohtaja Esa Koivula

Categories: Uutiset /