Keuruun alueella syntyy vuosittain noin 2 000 tonnia sekajätettä kunnallisen jätehuollon kautta. Mutta mitä roskille tapahtuu sen jälkeen, kun roska-auto on ne noutanut? Päätyvätkö keuruulaisten jätteet rasittamaan ympäristöä tai kaatopaikalle seisomaan?

Vastaus löytyy yllättävän läheltä: Keuruun alueen sekajätettä hyödynnetään muutaman kilometrin päässä Varissaaren voimalaitoksessa. Jäte jalostetaan kierrätyspolttoaineeksi, jota poltetaan voimalaitoksessa puuhakkeen seassa. Kodeissa päivittäin syntyvä jäte hyödynnetään energiaksi lämmöntuotannossa, jonka sivutuotteena syntyy myös sähköä. Varissaaressa kierrätyspolttoainetta poltetaan saman verran kuin Keuruun alueella syntyy sekajätettä.

Kierrätyspolttoaineen käyttö otettiin kokeiluun Varissaaressa jo vuonna 2019. Tämän vuoden alussa voimalaitokselle saatiin luvat polttoaineen vakituiseen käyttöön puuhakkeen rinnalla. Vaikka kierrätyspolttoaineen osuus Varissaaressa on vain 15%, on se merkittävä askel paitsi lämpölaitostoiminnalle myös paikallisten kiertotalousratkaisujen kehittämisessä.

Varissaaren voimalaitoksen päästöt pysyvät äärimmäisen pieninä myös kierrätyspolttoainetta käytettäessä. Päästörajoituksemme ovat kierrätyspolttoaineen käyttämisen myötä tiukentuneet, mutta tehokas suodatusjärjestelmä ja savukaasupesuri turvaavat minimaalisen päästömäärän nyt ja tulevaisuudessa. Etsimme jatkuvasti uusia tapoja kehittää lämpölaitoksemme toimintaa sekä energiatehokkuuden että ympäristön kannalta.

Categories: Uutiset /